Noc Kupały we „Wczesnopiastowskiej wiosce” to wydarzenie, podczas którego zaprezentowane zostaną zwyczaje i obyczaje związane z tradycyjnym świętem letniego przesilenia słonecznego.
W programie nie zabraknie licznych warsztatów, w tym: pieśni kupalnych (zajęcia ze śpiewu białego oraz gry na tradycyjnych instrumentach perkusyjnych), dawnego tańca, wicia wianków oraz rzemiosł występujących w okresie wczesnego średniowiecza. Odbędą się także koncerty, inscenizacje oraz gra terenowa W poszukiwaniu kwiatu paproci. Całości dopełnią prezentacje o charakterze popularnonaukowym oraz pokazy rzemieślników odtwarzających okres wczesnego średniowiecza. Miłośnicy kulinariów będą mogli zobaczyć jak gotowano, pieczono i wędzono żywność za czasów pierwszych Piastów oraz spróbować gotowych potraw.
Gdzie? Rekonstrukcja „Wioski wczesnopiastowskiej”.
Kiedy? sobota w godzinach 10:00 – 19:00, niedziela w godzinach 10:00 – 17:00
W programie:
- rytualne wzniecenie ognia za pomocą świdra ogniowego,
- gra terenowa W poszukiwania kwiatu paproci – uczestnicy poznają treść legendy o Nocy Kupały, postacie z mitologii słowiańskiej oraz właściwości lecznicze i magiczne ziół
- wykład o kupalnych zwyczajach słowiańskich,
- warsztaty rzemiosł: garncarstwo, tkactwo, filcowanie,
- warsztaty wicia wianków,
- konkurs na najładniejszy wianek,
- koncert zespołu Lity Taler oraz warsztaty dawnego tańca,
- koncert uczestników warsztatów tradycyjnych pieśni kupalnych,
- inscenizacja Baśniowa Noc Kupały – oparta na legendzie o Nocy Kupały – historia przepełniona słowiańskimi, mitologicznymi postaciami w której miłość przezwycięża zło.
- warsztaty gry na tradycyjnych instrumentach perkusyjnych – dla zwiedzających,
- warsztaty śpiewu białego – pieśni kupalne – dla zwiedzających,
- inscenizacja Wspólne puszczanie wianków – z rekonstrukcji wioski nad brzeg Jeziora Biskupińskiego wyruszy barwny korowód przy akompaniamencie muzyki. Puszczanie wianków, ognisko, koncert dawnej muzyki oraz warsztaty tańca.
Ponadto:
Pokazy rzemiosł wczesnośredniowiecznych, wypiek chleba w piecu chlebowym oraz podpłomyków na ognisku, pokazy gotowania w zrekonstruowanych naczyniach ceramicznych z okresu wczesnego średniowiecza, wędzenia w drewnianych wędzarniach oraz degustacje gotowych potraw