fbpx

Noc Kupały we „Wczesnopiastowskiej wiosce” to wydarzenie, podczas którego zaprezentowane zostaną zwyczaje i obyczaje związane z tradycyjnym świętem letniego przesilenia słonecznego.

W programie nie zabraknie licznych warsztatów, w tym: pieśni kupalnych (zajęcia ze śpiewu białego oraz gry na tradycyjnych instrumentach perkusyjnych), dawnego tańca, wicia wianków oraz rzemiosł występujących w okresie wczesnego średniowiecza. Odbędą się także koncerty, inscenizacje oraz gra terenowa W poszukiwaniu kwiatu paproci. Całości dopełnią prezentacje o charakterze popularnonaukowym oraz pokazy rzemieślników odtwarzających okres wczesnego średniowiecza. Miłośnicy kulinariów będą mogli zobaczyć jak gotowano, pieczono i wędzono żywność za czasów pierwszych Piastów oraz spróbować gotowych potraw.

Gdzie?  Rekonstrukcja „Wioski wczesnopiastowskiej”.
Kiedy? sobota w godzinach 10:00 – 19:00,  niedziela w godzinach 10:00 – 17:00

W programie:

  • rytualne wzniecenie ognia za pomocą świdra ogniowego,
  • gra terenowa W poszukiwania kwiatu paproci uczestnicy poznają treść legendy o Nocy Kupały, postacie z mitologii słowiańskiej oraz właściwości lecznicze i magiczne ziół
  • wykład o kupalnych zwyczajach słowiańskich,
  • warsztaty rzemiosł: garncarstwo, tkactwo, filcowanie,
  • warsztaty wicia wianków,
  • konkurs na najładniejszy wianek,
  • koncert zespołu Lity Taler oraz warsztaty dawnego tańca,
  • koncert uczestników warsztatów tradycyjnych pieśni kupalnych,
  • inscenizacja Baśniowa Noc Kupały – oparta na legendzie o Nocy Kupały – historia przepełniona słowiańskimi, mitologicznymi postaciami w której miłość przezwycięża zło.
  • warsztaty gry na tradycyjnych instrumentach perkusyjnych – dla zwiedzających,
  • warsztaty śpiewu białego – pieśni kupalne – dla zwiedzających,
  • inscenizacja Wspólne puszczanie wianków – z rekonstrukcji wioski nad brzeg Jeziora Biskupińskiego wyruszy barwny korowód przy akompaniamencie muzyki. Puszczanie wianków, ognisko, koncert dawnej muzyki oraz warsztaty tańca.

Ponadto:

Pokazy rzemiosł wczesnośredniowiecznych, wypiek chleba w piecu chlebowym oraz podpłomyków na ognisku, pokazy gotowania w zrekonstruowanych naczyniach ceramicznych z okresu wczesnego średniowiecza, wędzenia w drewnianych wędzarniach oraz degustacje gotowych potraw

logo1 logo3 Portal jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013 oraz ze środków budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Skip to content