fbpx

Przełom lipca i sierpnia spędziliśmy w pałuckiej zagrodzie. To wyjątkowe wydarzenie skupiało się wokół chaty pałuckiej, która znajduje się na terenie naszego Rezerwatu.

W czasie dwóch dni uczestnicy wzięli udział w warsztatach garncarskich, tworzenia pałuckich pająków i kwiatów z bibuły, rzeźbiarskich i wikliniarskich, a także śpiewu. Na zwiedzających w tym czasie Muzeum czekali lokalni wytwórcy żywności, można więc było spróbować wyjątkowego chleba, a także serów. Dla dzieci nie lada atrakcją okazała się Zagroda kmiecia, w której mogły między innymi spróbować swoich sił w mieleniu ziarna na żarnach obrotowych. W zagrodzie oraz przy chacie prezentowane były przedmioty i narzędzia używane powszechnie jeszcze kilkadziesiąt lat temu, a obecnie nieco zapomniane.

 

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z tego wyjątkowego wydarzenia, które zostało dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska 2021.